Teoriutbildning (CBIR och BIR)

Vår nästa teorikurs för IR startar den 17 januari 2025!

Vår IR-kurs riktar sig till privatflygare som vill ha en instrumentbehörighet. Det finns två olika IR-behörigheter vilka skiljer sig åt gällande befogenheter och utbildningstid. Om du går vår teorikurs kan du alltså välja om du vill ta en Competency Based Instrument Rating (CBIR) eller en Basic Instrument Rating (BIR). Vilken typ av IR-behörighet du vill ha behöver du inte bestämma förrän du påbörjar den teoretiska examinationen.


Kursens upplägg

Teorikursen bedrivs i form av klassrumsundervisning och omfattar 90 timmar lärarledda lektioner fördelat på fem långhelger (fre-sön) var tredje vecka. Varje dag består av två 3-timmarspass med en timmes rast mellan lektionerna. Kurshelgen drar igång klockan 13 på fredagen och avslutas klockan 16 på söndagen.

Kursen är inplanerad vecka 3, 6, 9, 12 och 15, 2025.

Klassrumsundervisning innebär att det finns ett närvarokrav under kursen, det går alltså inte att läsa in teorin på egen hand. Utöver de lärarledda lektionerna ingår även ca 10 timmar teoriutbildning i form av instuderingsfrågor och övningsuppgifter. Kravet är 80 timmar teoriutbildning varav minst 50% i varje ämne.

Undervisningen sker på svenska men litteratur, skolprov samt Transportstyrelsens prov är på engelska.

Följande ämnen ingår i teorikursen:

  • Air Law
  • Aircraft General Knowledge – Instrumentation
  • Flight Planning and Monitoring
  • Human Performance and Limitations
  • Meteorology
  • Navigation – Radio Navigation
  • Communications

Kursen kräver minst fyra deltagare för att genomföras.

Kurslitteratur

Tidigare använde vi oss av ATPL-böckerna från Oxford Aviation Academy men de senaste åren har vi även haft elever som har använt e-böckerna från Padpilot som är anpassade just för CBIR och BIR. Böckerna från Oxford Aviation Academy ser inte ut att tryckas längre och alla böcker som krävs för kursen finns inte längre att köpa hos Pilotshop.se vilket gör alternativen väldigt begränsade.

Böckerna från Padpilot heter EASA CBIR 2021 och bokserien består av en e-bok i varje ämne och innehållet har anpassats efter syllabusen för CBIR. Skillnaden mellan CBIR och BIR är relativt liten och böckerna från Padpilot fungerar även för BIR. Böckerna köper man från Apple Books och fungerar bara på Apples produkter. Det finns två upplagor och det är böckerna som kostar 369 kr styck som ni ska välja.

Böckerna från Oxford Aviation Academy är skrivna för elever som läser ATPL-teorin vilket innebär att man måste sortera ut de delar som är relevanta för CBIR/BIR. Böckerna innehåller mer information vilket också ger större möjligheter till fördjupning och bättre förståelse. De böcker som ingår i kursen är bok nummer 1, 5, 7, 8, 9, 11 och 14. Det kan gå att få tag i begagnade böcker och det går bra för vår del men då måste det vara upplagan som heter EASA – Revised Edition eller EASA – First Edition (mörkblå böcker).

Med erfarenhet av tidigare kurser ser vi inga problem med att eleverna inte använder samma kurslitteratur. Lärarna utgår i regel ifrån Oxford-böckerna när de undervisar men det finns oftast en presentation att följa vilket innebär att böckerna i regel inte behövs för att kunna hänga med på lektionen.

Eleven införskaffar kurslitteraturen på egen hand.

Kostnad

Teorikursen kostar 20 400 kr exklusive böcker. I kursavgiften ingår medlemsavgift i Linköpings Flygklubb för 2025.

Kurslitteratur:

  • Padpilot (EASA CBIR 2021) – 2 583 kr
  • Jeppesen General Student Route Manual – 1 200 kr (kan köpas in av skolan)

Avgiften för teoriexamination hos Transportstyrelsen är 9 100 kr och ingår inte i kursavgiften.

Antagningsvillkor

För att påbörja den teoretiska utbildningen måste du ha:

  • ett giltigt PPL (A) eller CPL(A)
  • god förmåga att läsa, skriva och kommunicera på engelska och en språkbehörighet i engelska med lägst nivå 4.

Anmälan

Sista anmälningsdatum är onsdagen den 9 januari 2025, därefter i mån av plats.

Du anmäler dig till kursen genom att fylla i anmälningsblanketten nedan och skicka den till skolchef@lfk.se.

Kopia på certifikat ska bifogas med anmälan.

När du har skickat in anmälningsblanketten får du så fort som möjligt en bekräftelse på att vi har tagit emot din anmälan samt information om hur du ska gå till väga för att betala kursen. Anmälningar som kommer in mellan den 21 december och den 7 januari kommer inte att bekräftas förrän den 8 januari. Kursavgiften samt eventuell kostnad för kurslitteratur ska vara betald senast måndagen den 13 januari. Om kursavgiften inte betalas in i tid kan platsen överlåtas till någon annan.

Frågor

För mer information kontakt gärna skolchefen Jonna Johansson på skolchef@lfk.se eller 070-587 73 81


Senast uppdaterad: 2024-11-07

Comments are closed.