Dukat och klart!

I helgen genomförde LFK en dukningskurs. 10 stycken elever från LFK och MVK lade två hela dagar på att lära sig duka flygplan. Som utbildningsobjekt så användes bakkroppen från SE-KEG. Sidroder, höjdroder och stabilisator.

För att garantera luftvärdigheten i vårt projekt så kommer klubbens tekniker att följa och godkänna alla moment. Vi följer dessutom de regler som Ceconite anger i sitt STC – Supplementary Type Certificate, avseende material och metoder. Ceconite anger i sitt underlag, där så behövs, hänvisningar till FAA Advisory Circular AC43.13 kapitel 2.

Grundmålade roder och stabbe

Rodren och stabben har varit inlämnade till blästring och målning. Resultatet blev, som ni kan se ovan, mycket bra. Målning måste ske inom ca 2h efter blästring för att förhindra att ytan oxiderar. Detta kommer att bli en liten utmaning senare när vi ska grundmåla skrov och vingar.

Arbetet utfördes i ett antal lektioner.

– Först så klistrade vi på nötskydd (anti chafe tape) på delar där duken inte skulle limmas fast och där det finns vassa kanter. Anledningen är att duken kommer att röra sig en smula under flygning. Här finns en liten instruktionsvideo på hur man klistrar på nötskydd.

– Sedan skar vi till delar av duken och limmade fast på ena sidan med hjälp av Ceconites egen ”New Super Seam”. Vi använde strykjärn inställda på 225 grader Fahrenheit för att forma duken kring kanterna. Det är viktigt att böra på rätt sida. Fogarna blir inte alltid så vackra och på ett lågvingat flygplan lägger man därför första duken på undersidan och på ett högvingat på översidan så att man inte ser skarvarna så lätt. Här finns ytterligare en liten instruktionsvideo.

– Därefter så ska duken spännas. Strykjärnet höjs till 250 grader Fahrenheit. Som ett under så försvinner alla rynkor och duken får en tiokrona att studsa tillbaka när den släpps ner. Det gäller att inte spänna för hårt, då lacklagren kommer att spänna ytterligare lite grand. Detta trots att dessa typer av lacker egentligen inte är till för att spänna duken som man gjorde på äldre bomullsklädda flygplan. Titta på denna instruktionsvideo för detaljer.

– När duken är spänd så skall den få ett första tätskikt. Man blandar ”Rand-O-Prof” med ”286 Nitrate Thinner” 50/50 och målar på med pensel. De övriga ytlagren kommer att sprejas på, men det första lagret fungerar bäst att måla på med pensel.

– Sedan kommer ett krångligt moment och det är att sy fast duken i vingspanten. Instruktionerna i Ceconitemanualen är inte helt enkla att följa. Enligt FAA-direktivet så skall man med de farter som en Supercub flyger i (153 mph) använda 2,5″ avstånd på vingen och 5″ på stabben. Den här videon visar hur man syr fast duken.

– I skrov och på vingarna så skall man förbereda inspektionshål. Detta behövs inte på stabben. Dock så ska man göra små dräneringshål i bakkanten på undersidan. Här är en video på hur man monterar inspektionshål.

– Det sista som ska göras är att montera nöttejp på fram- och bakkant. Video1 och video2 visar detta.

OBS: De flesta av videofilmerna i detta inlägg är för Stewart system och inte Ceconite, men metoderna är liknande!

Vi kommer att använda oss av Butyrate Dope som ytlager. Anledningen till detta är dels att det ger ett mer matt ytskikt som passar bättre på en Supercub. Dessutom så går det att laga till skillnad från Polyurethane som kräver mer omfattande reparationer även för mindre skador. Detta passar ett flygplan som nyttjas i en klubb bättre. Nackdelen är att det är mer arbetskrävande under målningsfasen.

Resultatet av helgens arbete blev att vi blev klara med dukningen och vi har påbörjat att sy fast duken mot stagen. Det som är kvar är att lägga på nötskydd över fram- och bakkant samt att skydda stygnen. När vi är klara med vingarna och skrovet så skall alla delarna målas med ytterligare 12 lager lack!

Stort tack till Peter Curwen för ett mycket bra genomfört arbete med att lägga upp och leda kursen!

Utbildningsmaterialet finns utlagt på klubbens hemsida (endast för klubbmedlemmar). Mer bilder från kursen finns på Facebook.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Här är ett exempel på när man använder varmluftspistol för att krympa Ceconite på plats.

    http://www.youtube.com/watch?v=oiUbFR21-6s

    Detta rekommenderas INTE av tillverkaren, då man lätt skadar duken om värmen blir för hög. Ett kalibrerat strykjärn är den rätta metoden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *