Detta är ett inlägg i serien om dagsutflykter, med ESSL som utgångspunkt. Syftet är att skapa inspiration och uppmuntra till nya utmaningar och fortsatt lärande.
Första gången på Kalmar Öland Airport var med Brasken, som del av grundutbildningen — på ett stopp under DK långnav, i början av pandemin. Andra gången var med Olof, ett oplanerat stopp till följd av oväntat väder under ett branduppdrag. Tredje gången, nu i år, var tillsammans med pappa.
Det skulle bli en lördag med kanonväder. Då bestämde jag mig för att planera en IFR-flygning till Kalmar. De hade öppet för att ta emot ett charterflyg från Gran Canaria, vilket gav mig möjlighet att testa deras inflygning.
Jag har tagit till vana att utöver att läsa väl valda delar av AIP och kolla NOTAM, att även ringa tornet innan mina besök. Det kan ju vara något jag missat. ”Vet du om att vår VOR är ur funktion?”, sa Kalmartornet när jag hörde av mig. Det visste jag inte. Det som under hösten 2023 stod som ”VOR/DME KAL/KALMAR U/S” i NOTAM har sedan februari 2024 flyttats till AIP SUP. I april 2024 kompletterades AIP SUP med ändringar och begränsningar som påverkar flera av inflygningsprocedurerna i Kalmar. Dessa undantag syns inte i Jeppesen-korten, som jag annars förlitar mig på.

Lördagsmorgonen var superfin. Blå himmel och inte ett moln i sikte. Efter frukost förberedde jag den första färdplanen och skickade in via AROweb. Sen dröjde det en minut innan telefonen ringde. Då vet jag vem det är: Flight Planning Center. Det betyder att jag fyllt i något galet. Eftersom Saabtornet var stängt hade jag angett ”Z” i fältet Flygregler, för att indikera att jag skulle börja VFR och sen övergå till IFR. Det valet förutsätter att jag även anger en punkt där jag avser ändra flygregler. Det hade jag inte gjort. Jag hade skickat in ”DCT MIKNA DCT MOVIS DCT” och fick hjälp att ändra till ”DCT KOXIM IFR DCT MIKNA DCT MOVIS DCT”.
Punkten MIKNA ligger strax öster om Horn, punkten MOVIS strax sydväst om Oskarshamn. Vid MOVIS startar inflygningsprocedurerna. Härifrån fortsatte jag och pappa över Kalmar sund, ut över Öland till punkten TESVI, för att sedan etablera final bana 34. Jag hade en utskriven flygplatskarta i knäet men blev ändå osäker när jag ombads taxa av på A8 — alla taxibanor heter något med Adam.
Vi parkerade på platta 2, strax öster om terminalen. Därifrån var det inte många steg till staketet med snurrgrinden som leder ut från flygplatsområdet och sen ytterligare knappt 150 meter till terminalbyggnaden. För att komma tillbaka till plattan, efter det korta stoppet, blev vi inskrivna i ett anteckningsblock och eskorterade tillbaka till planet. Kalmar ingår i Swedavias landningskort så själva besöket kostade ingenting utöver flygtiden. (På tal om kostnaden för flygtid: Nån vecka tidigare var jag i Saab Arena för att kolla hockey. Jag överraskades av priserna för ett årskort. Jag tyckte att det var dyrt. Sen insåg jag att ett år med LHC ligger på samma nivå som en flygning t/r Kalmar. Slutsats: det finns olika nöjen att välja bland.)

Efter start-up taxade jag till A10 för run-up. Jag fick veta ett Norwegian-plan, det från Gran Canaria, var på väg in och att det påverkade min planerade avgång ungefär sju minuter. När de landat skulle det bli min tur. På väntplatsen, 100 meter från centrumlinjen, såg vi landningsljuset närma sig. Om jag inte visste bättre hade jag trott att de siktade på oss, det var så det såg ut.
”S-IT, clearance back to Linköping, via MOVIS 1L departure 6000 ft.” Jag läste tillbaka. Det följdes upp med ”S-IT, confirm you requested the SID”. Jag hade inte begärt att lämna via en SID men tog chansen. Bra tillfälle att öva på avioniken och tillhörande procedur. Efter första svängen norrut bad jag att få gå direkt hemåt. Väl på höjd lämnades jag över till Sweden, med tillägget ”Tack så mycket för besöket. Ni får gärna komma tillbaka oftare.” Jag fick mycket bra intryck av flygledningen i Kalmar. Tidigare, i samband med min start-up, låg det två plan i varvet. De fick hälsningen ”Ni får vara ute och flyga lite oftare så att jag får något att göra här.” Som pilot behöver man inte vara rädd för att störa tornet eller andra enheter. Jag har intrycket att de gillar oss.
Dagen innan flygningen meddelades att MyWebLog fått stöd för Swish, så när saldot på pilotkontot visade rött efter att jag loggat flygningarna passade jag på att testa den funktionen. På sekunden vara balansen återställd.
Flygningen till Kalmar tog 1 timma och 6 minuter. Flygningen hem igen tog 1 timma och 13 minuter.
PS: Vid tankstationen i Linköping kom jag i samtal med en medlem som skulle iväg med MMZ. ”Har de kvar bussförbindelsen vid Kalmar flygplats?”, undrade han. Det verkar så, för på deras webbplats skriver de ”Lokalbussen, linje 402, passerar flygplatsen var tjugonde minut och resan till Kalmar Central tar ca 13 minuter. Busshållplatsen ligger i direkt anslutning till flygplatsområdet utanför vår närmsta parkering.” När jag testsöker på länstrafikens webbplats ser jag att det verkar vara var trettionde minut på helger, men också var tionde minut vissa perioder på vardagar. Pro tip: söktermen ”flygplats” ger inga träffar hos länstrafiken. Hållplatsen har det officiella namnet ”Kalmar Öland Airport”.